Molen Dijkstra te Winschoten en historische molenmakerswerkplaats Wiertsema  

Molenaars:

Nico Holman 0597-562894 geaholman9@msn.com

Hemmo Poppen 06-53372934 hemmopoppen@gmail.com

Moleneigenschappen:

  • Bouwjaar 1862
  • adres Nassaustraat63
  • 9675 EN Winschoten
  • eigenaar gemeente Oldambt
  • type achtkante stellingmolen
  • functie koren en pelmolen
  • inrichting 4 koppels maalstenen, 2 pelstelen
  • gevlucht 22.85 m
  • openstelling zaterdagochtend en op afspraak
  • Bewegende beelden: Winschoten molenstad

Geschiedenis

Langs het vroegere (gedempte) Winschoterdiep staan over een afstand van plm. 525 m. 3 achtkante stellingmolens. Dit unieke trio is karakteristiek voor de kleinschalige bebouwing van dit deel van Winschoten. Ze zijn alle drie eigendom van de gemeente Winschoten.
Molen Dijkstra is een achtkante bovenkruier met stelling, ingericht als koren- en pelmolen met 4 koppels maalstenen en 2 pelstenen compleet met zeefinrichting en waaier en 1 elektrisch aangedreven koppel maalstenen uit 1919 (niet aangesloten).
De molen werd gebouwd in 1862 in opdracht van de heer D.E. Dijkstra. Diens kleinzoon verkocht de molen met de bijbehorende woning in 1953 aan de gemeente Winschoten.
De molen verkeert vrijwel in authentieke staat. In het aangebouwde pakhuis zijn diverse gereedschappen, machines, enz. van de Historische Werkplaats Molenmaker Wiertsema ondergebracht.
Bij het herstel van de molen in 1914 zijn er toen as en roeden gebruikt van een gesloopte molen te Koog aan de Zaan. In 1919 kwam een elektromotor van 20 pk met een koppel maalstenen op de eerste zolder. In 1953/54 werd de molen gerestaureerd door de molenmakers Harm Wiertsema en A. Roemeling uit Eexta.
Tot 1970 had de toenmalige molenaar S. Westerhuis (huurder van de molen en mulderswoning) de molen nog in gebruik voor zijn maalbedrijf.
Vroeger had de molen op beide roeden zelfzwichting.

Eigenaars: D.E. Dijkstra; sinds 1939 S. Dijkstra; D. Dijkstra; sinds mei 1953 Gemeente Winschoten (nu Oldambt) voor f.25.000 (met grond en huis). Huurder was op 1 maart 1934 S. Westerhuis.

 

Stichting Historische werkplaats wijlen molenmaker Harm Wiertsema te Scheemda

Toen molenmakerswerkplaats Wiertsema met de werkzaamheden was gestopt en de erfgenamen de inhoud van deze werkplaats wilden opruimen, heeft Bé Oomkens, destijds molenaar op Molen Dijkstra en werkzaam bij de gemeente Winschoten, ervoor gezorgd, dat de complete inhoud van deze historische werkplaats een nieuw onderdak kreeg in een bij molen Dijkstra gelegen voormalige graanschuur. Hierdoor is deze museale werkplaats voor de toekomst gespaard gebleven.

De collectie omvat oude handgereedschappen, houtbewerkingsmachines, molenonderdelen en andere benodigdheden van een ambachtelijke molenmakerij vóór 1960. De heer Wiertsema was de laatste telg van een molenmakersfamilie en heeft het bedrijf tot in de jaren 60 van de vorige eeuw uitgeoefend.

Deze museale werkplaats is geopend voor publiek als de molen open is en wordt op speciaal verzoek ook opengesteld. Voor informatie neemt u contact op met Hemmo Poppen 06-53372934 hemmopoppen@gmail.com